• Admin

Jouko Miettinen: Tuottava bisnes - maapallon pelastus?


Slush-messujen avauspuheessaan USA:n entinen varapresidentti Al Gore ilmaisi luottamuksensa yrityksiin ja sijoittajiin: ”Teillä on keinot ratkaista kaikki maapallon uhkakuvat ja tehdä niistä tuottavaa bisnestä”. Onko Al Goren ja Slush-väen huoli ihmiskunnan tulevaisuudesta sittenkään ihan aito? Siltä varalta, ettei tuottava bisnes pystykään pelastamaan maapalloa, voisimme miettiä muitakin keinoja.

Finlandia-palkitun Juha Hurmeen mukaan:” Tämän apinoiden planeetan sotkut voi selvittää vain sivistys, valistus, tiede ja taide. Kaikki muu on roskaa”. Löytyykö niistä kenties ratkaisu planeettamme ongelmiin? Juuri tiede, tekninen edistys ja sivistyshän ovat luoneet nykyisen elämäntapamme.

Ratkaisu kaikkiin ”apinoiden planeetan” ongelmiin on innovoitu jo kauan sitten. Sen on tehnyt maapallo itse. Ihmisen osuudeksi jää vain tämän ihmekoneen hoivaaminen. Vaikka siirtäisimme sivilisaatiomme toiselle planeetalle, meidän on noudatettava sielläkin reunaehtoja. Tieteen tehtävä on paljastaa nuo ehdot. Sivistyksen, taiteiden ja talouden tehtävä on soveltaa ne ihmisyhteisöön. Siinä sivistys, tiede, innovaatiot ja taloudelliset panokset voivat olla avuksi. Taikasana on kuitenkin tasapaino, balanssi. Väestö, ilmakehä, maaperä ja vedet on saatava balanssiin. Nyt ne ovat epäjärjestyksessä.

Epätasapainon syy on ihminen itse uusine ja kasvavine tarpeineen. Jo nyt käytämme uusiutuvat luonnonvarat loppuun n. 1/2 v:ssa ja syömme planeettamme reikäjuustoksi kaivaessamme esiin uusiutumattomia mineraaleja. Euro-taloudessa ja vastaavissa, joissa rahan luonti on tuottavaa bisnestä ja velka maksetaan uudella velalla, kasvu on välttämättömyys; tasapainotaloudessa oma valuutta ainut mahdollisuus. Mikään tekninen kehitys ei voi mahdollistaa väestön ja kulutuksen loputonta kasvua. Vain henkisellä kasvulla on rajattomat mahdollisuudet.

Luonnon disbalanssin ohella tuo Al Goren tuottava bisnes on viime aikoina tuottanut myös innovaatioita, jotka ovat lisänneet yhteiskuntien epävakautta. Digitalisaatio, automaatio ja robotiikka ovat lisänneet työttömyyttä ja eriarvoisuutta, siksi ne edellyttävät myös uutta suhtautumista tulonjakoon ja työntekoon. Kaikista ei ole markkinatalouden mannekiineiksi, mutta kaikilla on ainutkertainen elämä. Huberilla ”hajulukkona” oleminen ei enää riitä elämämme tarkoitukseksi.

Suurin sivilisaatiomme välitön uhka ovat kuitenkin sodat, jopa ydinasein. Meneillään on ennen näkemätön sotilaallisen liittoutumisen ja aseellisen varustautumisen buumi, jossa Suomikin on mukana. Kansalaismielipiteestä piittaamatta poliittinen johtomme on hylännyt liittoutumattomuuden ja puolueettomuuden tavoitteen. Suomi ei ollut niiden 122 YK:n jäsenvaltion joukossa, jotka allekirjoittivat rauhan Nobelilla palkitun ICAN-järjestön organisoiman ydinaseiden kieltosopimuksen. Tätä taustaa vasten voimme pohtia kuinka demokraattinen ja itsenäinen maa Suomi on nyt, kun sitä juhlimme.