• Admin

Markkinoiden valta luo uhkia kansalaisyhteiskunnilleMaapallon kutistuessa yhä pienemmäksi erilaiset kriisit ja uhat leviävät sen pinnalla nopeasti. Osa niistä on ihmisen aiheuttamia ympäristöuhkia, osa taloudellisten ja sotilaallisten konfliktien aiheuttamia. Monissa niistä markkinat ja demokratia ovat joutuneet törmäyskurssille, kuten Kreikan ja viimeksi Italian tapauksessa.


Miellämme markkinat kasvottomiksi, mutta niiden takana on aina toimijoita, jotka vaikuttavat vaalituloksiin, parlamentaarisiin elimiin ja sen hallitsemaan mediaan. Tunnistettavia ovat mm. FIS, IMF, OECD, EU:n komissio ja WTO. Poliitikoista on tullut markkinoiden toimeenpaneva jatke ja heidän roolinsa mainituissa elimissä vaihtuvat sujuvasti. Markkinoiden yksityistetty pelikenttä ei ole puolueeton. Siinä on vain yksi maali, voiton tavoittelu, ei yhteinen hyvä.


V.2007 kun eduskunta hyväksyi Kreikan ensimmäisen 750 miljoonan tukipaketin, julisti silloinen valtiovarainministeri Katainen selättäneensä markkinavoimat. Nykyisin tukipaketeista on tullut automaattisia, eivätkä ne tule enää edes eduskunnan hyväksyttäviksi.


Kreikka laitettiin polvilleen sulkemalla rahahanat. Nyt Italia halutaan ruotuun samoilla keinoilla. Sen valtionlainojen korot ovat jo nousseet ja sijoittajien hermostuneisuus näkyy pörsseissä. Ne ovat selviä viestejä todellisilta vallanpitäjiltä näennäisvaltiaille ts. poliitikoille: laittakaa valtiot ruotuun tai... Ne ovat kansalaisten demokraattisesti ilmaiseman tahdon vastaisia. Se osoittaa todeksi sen, että taloudellinen ja poliittinen valta kulkevat käsi kädessä.


Suomi on käytännössä Naton jäsen, vaikka kansalaiset ovat olleet yli 60 % sitä vastaan. Kansalaismielipide ei siis ole toteutunut, vaan joku muu mielipide. Natolla on vahva kytkös markkinoihin sen sotilaallisena selkänojana ja aseteollisuuden kumppanina. Sen toimet luovat uhkia myös meille.


Markkinoiden ajamat hallintarekisterit yms. mahdollistavat vapaamatkustajuuden ja vapaakauppa-sopimukset investointisuojineen ovat uhka mm. ympäristö- ja energiasektorin kehitykselle. Ne ovat toteutuneet kansalaisten vastustuksesta huolimatta.


Infrastruktuurin kyberuhat ja valeuutiset ovat tiedostettuja uhkia, mutta kybervaluutat eivät. Pankit levittäytyvät uusille toimialoille terveys-, hoiva- ja asuntobisnekseen, jopa autonvuokraukseen. Se kertoo siitä, että pankkitoiminta on murroksessa. Sitä nakertavat jo sadat kybervaluutat, joista on tullut verottomia sijoitustuotteita ja maksuvälineitä joiden transaktiot tapahtuvat globaalisti ilman pankkien välikäsiä. Some-tietotoimiston mukaan rikkaat vaihtavat euroja ja dollareita kiihtyvään tahtiin näihin uusiin valuuttoihin tavoitellen uuden rahamaailman herruutta.


Euro on markkinoiden luoma ja kontrolloima valuutta. Se on monella tavalla kriisialtis. Se on velkapommi, jota vaalitulos, kauppasodat ja sotilaalliset jännitteet heiluttelevat arvaamattomasti. Valtioiden lainakorot voivat nousta tai rahahanat sulkeutua. Sen uhkien varalta meillä tulisi olla valmius omaan rahaan tai kybervaluuttaan.


Jouko Miettinen (ipu)