• Admin

Liiran kosto?

Italian populistihallitus on luvannut mm. köyhimmille 6,1 miljoonalle italialaiselle kansalaispalkan 780 euroa/kk, kaikille tasaveron 15 % ja eläkeiän alennuksen 67 vuodesta 41 työvuoteen. Lupauksensa se aikoo rahoittaa velkarahalla.


Päätöksillään Italian uusi hallitus pelaa uhkapeliä velkojia ja EU:n komissiota vastaan, joka vaatii sitä perumaan budjetin. Komission ja velkojien neuvo Italialle on tehdä talouskasvua ja kilpailukykyä parantavia ”uudistuksia” saadakseen vaihtotaseensa ylijäämäiseksi ja rahaa valtion menoihin.


Mutta koska vaihtotaseen ylijäämä on jonkun toisen alijäämä, kaikki eivät voi voittaa. Siksi kilpailukyky ja talouskasvu eivät ole ratkaisu vaihtotase ja velkaongelmaan laajemmin.


Ongelman syy on eurossa. Euro ja kaikki ulkopuoliseen velkaan perustuvat rahoitusjärjestelmät ovat velka-automaatteja. Se johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että kun raha luodaan tyhjästä ja annetaan velaksi, sen takaisinmaksuun tarvitaan uutta velkaa. Tällaisessa järjestelmässä velka siis kasvaa aina. Euromaat ovat siitä oiva esimerkki. Niiden yhteenlaskettu velka on tuhansia mrd. ja korkomenot satoja mrd./v. Italian velka on 2600 mrd. ja korko 65 mrd./v. On selvää ettei Italia, Suomi ja muutkaan euromaat selviä veloistaan, hyvä jos koroistaan. Jos Italia kaatuu velkoihinsa, kaatuu koko eurojärjestelmä.


Euron luonne selvisi EKP:lle kantapään kautta. Aluksi se yritti ratkaista velkaongelman pakottamalla euromaat säästökuurille ja velanmaksuun. Raha katosi. Niin käy aina kun velka maksetaan pois. Seurasi mm. Kreikan kriisi. Kriisin seurauksena EKP oppi, ettei rahaa voi luoda säästämällä, eikä se tule taivaasta. Nyt se päinvastoin alkoikin työntää rahaa markkinoille. Helmikuussa 2015 EKP aloitti massiivisen elvytysohjelman, jonka on määrä päättyä vuoteen 2018. Sen koko lienee huimat 3500 mrd. Rahaa siihen on saatu kierrättämällä euromaiden vanhoja lainoja ja myöhemmin myös yrityslainoja. EKP on myynyt vanhat lainat jäsenmaiden sivukonttoreille esim. Suomen lainat Suomen pankille ja työntänyt rahan uudestaan markkinoille pankkien kautta. Velka ei ole silti kadonnut, se on kasvanut.


Koska elämme epäreilussa maailmassa, velka on euromaiden, mutta suurimman siivun velkaelvytyksestä nappaavat kilpailukykyisimmät maat, tietysti Saksa, mutta myös Kiina, Etelä-Korea jne., ja myös euroon kuulumattomat EU-maat Ruotsi, Puola jne.


Sotaa Italiaa vastaan käydään EU:n komission johdolla, jonka luomus euro on, mutta sen takana ovat kaikki markkinaliberalistiset tahot. Ne ovat onnistuneet aivopesemään valtioiden poliittisen eliitin, josta on tullut heidän edunvalvojansa ja valvonnasta hallitusten toiminnan itsetarkoitus. Velalla halliten ne ovat kaapanneet poliittisen vallan ja verotusoikeuden. Vain ”populistiset” hallitukset uskaltavat esittää kansalaisten elämää ja hyvinvointia palvelevia tavoitteita. Suomessa niiden vastine on kymmeniin miljardeihin nouseva velka sotilasmenoihin.


Ratkaisu velka- ja kilpailukykyongelmaan on eurovelkojen mitätöinti ja paluu omiin valuuttoihin. Silloin markkinat eivät voi sulkea valtion rahahanoja mutta valtiot joutuvat kantamaan vastuun rahapolitiikastaan.

Jouko Miettinen

Itsenäisyyspuolueen 2. varapuheenjohtaja