• Admin

Ratkaistaan sote kansalaisten hyväksi

Oikeiston ajaman soteuudistuksen läpimenomahdollisuudet alkavat olla häviävän pienet. Hyvä niin, sillä sotesta on viime päivinä tullut useita maan pinnalle palauttavia ja selväjärkisiä kannanottoja alan asiantuntijoilta.


Eduskuntavaaliehdokkaaksi lähtenyt HUS:n sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Aki Linden sanoo, että valinnanvapaus tulee olemaan valtava pettymys, koska se on ”ihan jumalaton kupla”. Tämä on helppo ymmärtää, kun miettii soteuudistuksen epärealistisia tavoitteita ja toisaalta arkitodellisuutta, johon tavoitteet tulevat törmäämään.


Linden muistuttaa Facebook-sivullaan myös soteyhtiöiden jatkuvasti kiihtyvistä yrityskaupoista. Se on trendi, joka ennustaa vahvaa monopolisoitumista. Isot ostavat pienet.


Linden tuo julki myös sen, että kunnat eivät halua panostaa soteen, koska se heikentää niiden mahdollisuuksia saada jatkossa valtionosuuksia. Tämä on kuntapäättäjille tuttu virsi. Kuntien ei ole tarkoituskaan pärjätä kilpailussa. Niiden toimintoja heikennetään tietoisesti. Tässä toteutuu Noam Chomskyn esittämä yksityistämisen tekniikka: ”Lopeta rahoitus. Pidä huoli siitä, että hommat eivät enää toimi ja ihmiset tulevat vihaisiksi. Luovuta sitten omistus yksityiselle pääomalle.”


Kirurgi Kari Rasku kirjoittaa HS:n mielipidepalstalla, että ”länsimaisessa yhteiskunnassa pitäisi hyväksyä se, että joitakin toimintoja pidetään yllä verovaroin. Terveydenhuolto on tällainen palvelu.” Rasku jatkaa: ”Joutava yhtiöittämisbuumi ja kannattavuuden arviointi pitäisi ajaa alas sote-puolelta. Markkinavoimat saavat jyllätä kaupankäynnissä ja teollisuudessa. Pidetään tukitoiminnat pystyssä muilla tavoin.”


Olen pitänyt käsittämättömänä sitä, että terveydenhuollossa on ylipäätään aikanaan lähdetty toimintojen yksityistämiseen. Ihmisten terveys ja liikevoiton tavoittelu sopivat huonosti yhteen. Terveydenhuolto ja koulutus ovat hyvinvointiyhteiskunnan ydintä. Ne on pidettävä julkisen sektorin laadukkaasti tuottamina, kaikkien ulottuvilla ja näin tasa-arvoa edistäen. Soteuudistus on mahdollista toteuttaa siten, että se hyödyttäisikin kansalaisia paisuvien sotefirmojen sijaan.


Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue r.p.