• Admin

Sipilän sote-kone putosi

Sote-uudistus kaatui omaan mahdottomuuteensa. Uudistuksen kaatumiseen ei lopulta tarvittu yksittäistä sankaria, vaikka sellaisen viittaa oli soviteltu jo Annika Lapintien ja Krista Kiurun harteille. Toki molemmat ansaitsevat omalta osaltaan kiitokset.


Sanoin viime kuntavaalien alla järjestetyssä Ylen vaalitentissä, että valmisteilla oleva sote-uudistus on kaadettava. Toimittaja kysyi, kuka sen sitten kaataa, johon totesin, ettei sillä ole väliä, vaan pääasia on, että se kaatuu. Nyt tämä on toteutunut, joten asioita voidaan taas alkaa pohtia palvelujen laadun ja saatavuuden, siis kansalaisen, näkökulmasta. Olen todennut myös, että hyvää terveydenhuoltojärjestelmää ei kannata romuttaa uudistuksen nimissä, vaan sitä kannattaa kehittää vähin askelin ja kokeilujen kautta kohti parempaa.


Itsenäisyyspuolueella on ratkaisu, jopa useitakin, soten järjestämisen osalta. Ensinnäkin sen on perustuttava laadukkaisiin julkisiin palveluihin. Moniin rinnakkaisiin järjestelmiin ei ole varaa. Julkisia palveluja voidaan täydentää pienillä yksityisillä toimijoilla, mutta ei isojen ketjujen monopoleihin johtavalla tarjonnalla.


Alueellista itsehallintoa pitäisi ilman muuta kehittää, tai oikeastaan aloittaa, Suomessa, koska tällä hetkellä sitä ei ole Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Myös kunnallinen itsehallinto on viime vuosikymmenten politiikan myötä ajettu täysin ahdinkoon. Niinpä pienempien yksiköiden, kuten kaupunginosien ja kylien, itsehallinto on jäänyt pullakahvitasolle.


Lyhyesti sanottuna Suomesta puuttuu demokratia lähes kokonaan. Asioita hallitaan ylhäältä alaspäin, vaikka paras tietämys löytyy ruohonjuuritasolta. Kansan valta näkyy vain vaalipäivinä ja silloinkin kovin heikkona.


Sipilän hallituksen nelivuotinen vatulointi päättyi tänään, kun sote-kone teki show-tyylisen pakkolaskun kepun laskevan kannatuksen rippeiden pelastamiseksi. Kunpa pääministeri ei aikanaan olisi tehnyt lentomatkallaan U-käännöstä. Olisimme säästyneet paljolta.


Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue