• Admin

Hallitusohjelman kaksi tärkeintä virkettä

Rinteen hallituksen ohjelmaa on sekä kiitelty että kritisoitu. Kritiikkiä on tullut erityisesti konkreettisuuden puutteesta. Mielestäni hallitusohjelman ei kuulu olla konkreettinen, vaan siinä pitää vetää periaatteellisia suuntalinjoja.


Olen ollut hyvin pettynyt viimeaikaisten hallitusten ohjelmiin ja etenkin niiden käytännön toteutukseen. Niinpä en oikein arvaa Rinteen hallitusta tai sen ohjelmaa etukäteen kiitellä. Hallitusohjelmassa on kuitenkin kaksi virkettä, jotka voivat vielä tehdä Rinteestä yhden maamme arvostetuimmista poliitikoista, ja hänen hallituksestaan kiitellyn.

Hallitusohjelman sivulla 152 sanotaan näin: ”Itsehallinnollisia maakuntia on 18. Maakuntien toiminnasta, taloudesta ja hallinnosta säädetään erillisellä lailla.”


Kun otetaan huomioon, ettei maamme poliittisessa johdossa olla lainkaan kiinnostuneita niin tärkeistä asioista kuin EU:n ja euron tulevaisuus, on kaikki demokratian edistämisen toiveet lyötävä näihin hallitusohjelman kahteen virkkeeseen.


Suomessa on historian painolastina ja perintönä edelleen vahva ja keskitetty virkamieshallinto. Meillä ei ole demokraattista aluehallintoa muiden länsimaiden tapaan. On vain valtion määräyksiä toteuttavat AVI:t ja ELY:t eli entiset läänit.


Kunnallinen itsehallinto on ollut Suomessa ylpeyden aihe, mutta sekin on pitkälti alistettu valtiolta tulevien määräysten toteuttajaksi.


Suomeen olisi korkea aika saada Länsi- ja Keski-Euroopan maiden tapaan demokraattinen aluehallinto. Luontevimmin se toteutuisi juuri hallitusohjelmassakin mainittujen maakuntien kautta.


Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue