• Admin

Tulevaisuus on käsissämme

Ihmiskunnan historiassa on ollut erilaisia tapoja kaupankäynnin ja hallinnon järjestämiseen. Globalisaation myötä koko maailmasta on tullut yhteistä markkina-aluetta, ja ideoita maailmanhallinnosta on esitetty Dantesta lähtien.

Idea koko maapallon ykseydestä on silti vain idea. Maapallo itsessään asettaa rajoitukset, jotka ovat varsin hyvin tiedossa. Maapallolla elävä ihminen vain on lajina hirvittävän jääräpäinen. Se yrittää puskea omalla talousmallillaan läpi harmaan kiven, vaikka tehtävä on tuomittu epäonnistumaan.

Ihmisen elinympäristön hyvinvointi on edellytys myös ihmisen hyvinvoinnille. Tämä yksinkertainen tosiasia lienee liian yksinkertainen monille ymmärtää. Miten on selitettävissä, että tiedemaailman varoituksista huolimatta ihminen jatkaa oman hautansa kaivamista?

Nykyään näkee keskustelua siitä, onko ilmastonmuutos ongelma vai ei, onko se ihmisen aiheuttama vai ei. Keskustelu on täysin turhaa ja väärillä raiteilla. Ongelmia on kaikkialla, kaikissa maapallon ekosysteemeissä. Niihin kuuluvat ilmasto, meret ja muut vesistöt, kasvillisuus ja eläimet. Kyse on kokonaisuudesta, ei yksittäisistä asioista.

Jonkun mielestä ilmastonmuutos ei ole ongelma, merten muovisaaste ei ole ongelma, kuivuus ei ole ongelma, lajien sukupuutot eivät ole ongelmia. Mielipiteiden esittäminen ei kuitenkaan tarkoita, että näitä vakavia ongelmia ei olisi olemassa.

Oma lukunsa ovat ne, jotka ajattelevat aina, millä tavalla ongelmista voisi saada taloudellista hyötyä. Voihan sitä saada, ei siinä mitään, mutta se nyt ei ole pointti. Paavo Väyrynen esitti taannoin, miten Suomi tulee hyötymään ilmastonmuutoksesta maatalouden muuttuessa kannattavammaksi. Tällaiset katteettomaan optimismiin perustuvat lausunnon osoittavat täydellistä ajattelemattomuutta ja piittaamattomuutta varsinaisen ongelman suhteen. Vähättelijät ja väyrysläiset ovat ympäristölle yhtä haitallisia. Mikään ei muutu heidän opeillaan.

Tulevaisuuden suhteen ei valitettavasti ole niin, että voisimme valita erilaisista mieluisista vaihtoehdoista meille sopivimman. Tulevaisuuden maailma on mahdollinen, jos 1) pitäydytään mahdollisimman pitkälle alueellisessa tuotannossa ja kaupankäynnissä, 2) yhteiskunnat suunnitellaan ympäristön kannalta mahdollisimman järkeviksi kokonaisuuksiksi, 3) ihmiskunta vähentää merkittävästi turhaa kulutustaan (ml. energia ja liikenne) ja 4) väestönkasvu saadaan käännettyä laskuun. Näistä asioista löytyvät ratkaisut niin ilmastonmuutokseen kuin muihinkin ympäristöongelmiin. Mitään oikotietä parempaan maailmaan ei ole. Kestävä elämäntapa ei silti vaadi mahdottomia uhrauksia. Monissa maissa eletään kestävästi. Kestävä elämäntapa taitaisi sittenkin olla varsin pieni hinta siitä, että elämä maapallolla olisi mahdollista myös jatkossa.

Henri Aitakari

puheenjohtaja

Itsenäisyyspuolue