• Päivi Järnfors

Vaihtoehtona IPU - anna äänesi tai lähde ehdokkaaksi!

Kuntavaalit lähestyvät ja on kunkin aika alkaa miettiä ketä vaaleissa äänestäisi. Perinteisiin puolueisiin kyllästyneet kaipaisivat nähdä jotain uutta ja virkistävää ehdokkaiden joukossa. Löytyisikö kenties jostain ehdokas, joka ajattelee omilla aivoillaan ja tuntee omalla sydämellään ja on valmis tekemään päätöksiä sen mukaisesti? Ehdokas, joka asettaa yhteisen hyvän puolueen vallan ja oman etunsa edelle? Politiikassa sellainen on kovin vaikeaa, sillä omista näkemyksistään kiinni pitävä ei kenties saakaan kannatusta eikä kumppaneita, vaan putoaa kelkasta jo alkumetreillä.


Vuosien ajan ipulaiset ehdokkaat ovat tarjonneet äänestäjille vaihtoehdon, joka poikkeaa suuresti valtapuolueiden meiningistä. Mikä toinen puolue esimerkiksi uskaltaa ääneen julistaa, että Suomen tulisi erota EU:sta ja eurosta? Tai että nykyinen tuloeroja kasvattava uusliberalistinen talousjärjestelmä tulisi korvata paremmalla? Yksikään valtapuolueista ei kehtaa vaatia sellaista, vaan oikealta vasemmalle ne kaikki hyväksyvät vallitsevat rakenteet ja kiistelevät ainoastaan pienistä yksityiskohdista. Niinpä ihmiset ovat huomanneet, että äänestipä ketä tahansa ja voittipa vaalit kuka tahansa – mikään ei pohjimmiltaan muutu.


Tiedämme, että hyvin monet suomalaiset ovat IPU:n kanssa samaa mieltä useimpien tavoitteidemme kohdalla. Luemme lähes päivittäin uutisia tutkimustuloksista tai asiantuntijoiden haastatteluista, joiden sisältö käy yksiin sen kanssa, mitä IPU on jo vuosia ajanut. Kannatuksemme pitäisi olla useiden prosenttiyksiköiden luokkaa, mutta miksi se ei sitä ole? Miksi ihmiset äänestävät mieluummin jotain valtapuoluetta, vaikka IPU:n ohjelma olisi lähempänä heidän omia näkemyksiään? Luultavimmin syynä on se, että monet ajattelevat äänensä menevän hukkaan, jos he äänestävät puoluetta, jolla ei ole realistisia mahdollisuuksia vaalivoittoon.


Voiko ääni kuitenkaan koskaan mennä hukkaan? Meillä jokaisella on yksi ääni ja meidän jokaisen ääni lasketaan vaaleissa. Äänesi kertoo mitä mieltä olet ja kenen mielestäsi pitäisi yhteisiä asioitamme hoitaa. Sinun tulisi antaa äänesi omaa järkeä ja sydäntä kuunnellen sille ehdokkaalle ja puolueelle, jota rehellisesti kannatat, miettimättä kuinka moni muu äänestää samalla tavalla. Sinä äänestät omastasi etkä toisten puolesta. Jos et kannata valtapuolueiden politiikkaa, älä äänestä niitä, mutta älä myöskään jätä kokonaan äänestämättä, vaan etsi pienpuolueista joku, jota voisit kannattaa.


Muista, että jokainen pienpuolueelle annettu ääni on samalla protestiääni suurten valtapuolueiden harjoittamalle politiikalle. Jos pienpuolueiden saama äänimäärä alkaa kasvaa, on suurten puolueiden pakko tutkia omaa linjaansa ja kuunnella kansaa, että mitä äänestäjillä oikein on sanottavana. Jos esimerkiksi EU-vastainen puolue keräisi yhä enemmän ääniä, herättäisi se runsaasti julkista keskustelua aiheesta, vaikka kyseinen puolue ei monia ehdokkaita läpi vielä saisikaan. Julkinen keskustelu voi saada kiven liikkeelle ja lähtiessään vyörymään se voi saada ihmeitä aikaan, ja ei vain siinä, että pienpuolueen kannatus lähtisi nousuun, vaan myös siinä, että isompien puolueiden on tarkistettava kantaansa. Koska ne ovat vallan kahvassa, on äärimmäisen tärkeää, että ne pakotetaan kuuntelemaan kansaa, ja yksi keino siihen on pidättää oma äänensä niiltä ja antaa se ääni sellaisen puolueen ehdokkaalle, jota todella aidosti itse kannattaa.


IPU haluaa tarjota aidosti erilaisen vaihtoehdon myös tuleviin kuntavaaleihin. Kunnanvaltuustoissa ei päätetä valtakunnan isoista asioista, vaan lähellä ihmistä olevista paikallisista asioista. Ne ovat aivan yhtä tärkeitä ja jokaisen tulisi vakavasti harkita millaisia periaatteita omaavan henkilön haluaa puolestaan päättämään näistä tärkeistä yhteisistä asioista. Isot puolueet määräävät linjan, jota niiden edustajien on noudatettava, vaikka paikallisissa asioissa puoluepolitiikalla on vain vähän jos lainkaan merkitystä ja sitä paljon tärkeämpää olisi rehellisyys, paikallisten asioiden tuntemus ja puhtaan maalaisjärjen noudattaminen.


Vaihtoehdon voi IPU tarjota tietenkin vain sellaisissa kunnissa, joissa meillä on vähintään yksi ehdokas. Haemme edelleen hyviä ehdokkaita kaikkiin kuntiin, joten jos tunnet kiinnostusta politiikkaa kohtaan, uskallat esiintyä julkisesti ja IPU:n ohjelma puhuttelee sinua, niin täytä ehdokashakemus osoitteessa www.ipu.fi/ehdokkaaksi. Huomaathan, että IPU edellyttää edustajiltaan, että he puhuvat erilaisista ihmisistä ja ihmisryhmistä aina kunnioittavalla tavalla, eli emme hyväksy esimerkiksi halveksivaa puhetta maahanmuuttajista. Puolueen nimi Tasapainon puolesta – IPU – för jämvikt kertoo tavoitteesta pyrkiä tasapainoon ihmisten välillä, ihmisen ja talouden sekä ihmisen ja luonnon välillä. Aiemman nimen Itsenäisyyspuolue lyhenne IPU kulkee yhä mukana muistutuksena siitä, että itsenäisyyden arvokkaasta tavoitteesta ei ole missään vaiheessa luovuttu. Tutustu tavoiteohjelmaamme sekä pian julkaistavaan kuntavaaliohjelmaamme osoitteessa www.ipu.fi/ohjelmat. Sieltä löydät myös yhteystietomme, jos sinulle on herännyt joitain kysymyksiä. Ota rohkeasti yhteyttä!